Skip to content

Nyheter

Temporary Space – den hållbara lokallösningen i dagens delningsekonomi

De kan varieras i storlek, anpassas efter barnen och är lika säkra och energieffektiva som permanenta hus. Flyttbara skolor och förskolor är Ramirents lösning på det växande behovet av tillfälliga lokaler. När invånarna blir fler, barn blir större och familjer flyttar ökar efterfrågan på flexibilitet i skolans värld. För Ramirentkoncernen, som hyrt ut modulhus sedan millennieskiftet, har de ofta hastigt uppkomna och skiftande kraven på lämpliga undervisningslokaler runt om i Sverige öppnat en ny marknad. Både kommuner och privata friskoleaktörer finns bland kunderna.

Nu har de smarta modulhusen fått ett eget varumärke, Ramirent Temporary Space™, plus en lättnavigerad webbsajt, www.ramirent-ts.se.

– Det vi vill göra med varumärket är att lyfta fram modulerna lite extra, eftersom Ramirent främst är känt för sina maskinuthyrningslösningar. Men framför allt vill vi visa skillnaden mellan det som i folkmun går under namnet ”baracker” och vad det här är, nämligen temporära hus, säger Mikael Salenstedt, Senior Vice President för Ramirent Temporary Space.

Varje modul fungerar som en legokloss, förklarar han:

– Vi har en serie moduler som vi gör kontor av, en annan som vi bygger bostäder av, en för skolor och en anpassad speciellt för förskolor. Där har vi finesser som låga fönster så att barnen kan se ut, komfortvärme i golven, småtoaletter och elektriskt höj- och sänkbara skötbord för arbetsmiljöns skull.

Även storleksmässigt är de flyttbara husen flexibla – maxhöjden är 2–3 våningar, men några begränsningar i längd eller bredd finns inte. Intresset för modulhusen ökar stadigt, särskilt i kommuner med stor inflyttning. Hela processen från beställning till nyckelfärdig byggnad tar bara 10–12 veckor, trots att regelverket är lika strikt som för permanenta byggnader.

– Den nya generationen moduler är väldigt energieffektiva och i likhet med permanenta byggnader måste vi uppfylla både utrymningskrav, brandsäkerhetskrav och ljudkrav, berättar Mikael Salenstedt.

Byggloven är i regel temporära, och modulerna är byggda för att lätt kunna sättas upp, monteras ned och flyttas till annan plats. En förskolemodulbyggnad hinner placeras på 6–7 ställen under sin livstid. Särskilt stolt är Mikael Salenstedt över Ramirents strävan att göra företagets produkter mer miljövänliga.

– I möjligaste mån försöker vi undvika exempelvis oljebaserade plaster, och det mesta är återvinningsbart. Kunderna kan välja om de vill koppla upp sig mot fjärrvärme, pellets, bergvärme eller någon annan miljövänlig energikälla, säger han och fortsätter:

– Det är ett säljargument för oss, och en stor fördel med att hyra i stället för att köpa både moduler och maskiner. Vi flyttar dem helt enkelt till nya kunder, så vad det handlar om är delningsekonomi – man delar på resurserna!